Prijzen in Noorwegen

Is Noorwegen nou echt zo duur? En waar moet ik dan aan denken, qua prijzen. En welke producten zijn dan duur? Dat hebben we voor je op een rijtje gezet.

We kunnen wel zeggen: “ach, het hangt er vanaf wat je koopt”. Maar in het algemeen is Noorwegen gewoon duurder dan Nederland. In de supermarkten ligt het prijspijl hoger, mede omdat de Noorse salarissen gemiddeld hoger liggen dan in Nederland. Maar er is nog een reden, zul je dadelijk lezen.

We hebben een greep gedaan van wat boodschappen die je zou kunnen kopen, en dan vooral voor verswaren gekozen. Wasmiddel, aluminiumfolie etc hebben we achterwege gelaten voor deze vergelijking. Ook hebben we producten die in de reclame zijn, vermeden.

Hoewel sommige producten (veel) goedkoper zijn dan in Nederland (zoals aardbeien en bananen), zie je dat andere producten over het algemeen duurder zijn. Soms gaat het om een dubbeltje of slechts een paar procent. Maar soms kom je ook prijzen tegen waarbij je je afvraagt waarom het zó duur moet zijn. Zoals Griekse yoghurt of een komkommer.

Wel moeten we zeggen, dat wij de producten in Noorwegen van een hogere kwaliteit vinden dan dat je in Nederland krijgt. Zo smaken aardbeien nog naar aardbeien en tomaten naar tomaten (ipv water). Ook het brood in Noorwegen is van hogere kwaliteit (en dus lekkerder) dan in Nederland. En als je gehakt koopt in Noorwegen, komt daar geen plens water uit als je het bakt (in tegenstelling tot in Nederland).

Je betaalt dus meer, maar krijgt daarvoor ook duidelijk meer. En hebt minder nodig (omdat 500 gram gehakt ook echt 500 gram gehakt is en niet 400 gram gehakt + 100 gram water). Dat zien wij als verzachtende omstandigheden op het moment dat we in de supermarkt af moeten rekenen (maar het blijft vaak wel even slikken).

Dat alcohol duurder is in de Scandinavische landen is algemeen bekend. Dus dat kun je dan maar beter meenemen vanuit Nederland 😉. Let wel op dat er een maximum hoeveelheid is dat je mee mag nemen.

0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *