Waarom heeft het rivierwater een bruine tint?

Water in rivieren en meren in Noorwegen hebben een bruine tint. In Nederland zie je vaak dat de kleur van water wat grauwer, grijzer of groener is.

De kleur van water in Noorwegen wordt bepaald door de organismen en bacteriën in het water. Plantresten worden in water gedeeltelijk afgebroken tot die bacteriën en organismen en dat noemt men humus. En in Noorwegen geeft dat de bruinige kleur aan het water.

De verwachtingen zijn dat de bruintint de komende decennia bruiner wordt, en dat is goed nieuws! Het blijkt namelijk dat hoe bruiner het water is, hoe gezonder het water is. Dat komt door dat er minder zwavel voorkomt in het water (door minder zure regen) en dus het water minder zuur wordt, waardoor de organismen in het water een beter leven hebben.

Dat bruine water is wel een uitdaging voor de waterleidingbedrijven. Het is dus best gezond, maar toch zien wij liever kleurloos water uit de kraan komen en in drinkflessen gepresenteerd. Waterleidingbedrijven moeten dus aan de slag om die kleur te verwijderen en hebben de komende decennia een toenemende uitdaging op dat vlak.

Je kunt het water uit beekjes wel gewoon drinken, maar het smaakt niet per se lekker. Je kunt het water NIET drinken in een lemmingen-jaar (je ziet dan in berggebieden veel dode lemmingen liggen wegens overbevolking in lemmingen-land).

In de hytte komt het water uit een eigen bron, gewoon helder, kleurloos en lekker.

1

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *