Let’s talk about: de reis

Om het meteen op tafel te gooien: Noorwegen ligt wat verder weg dan andere vakantielanden zoals Oostenrijk of Zwitserland. Maar hoeveel verder? En of afstand echt hét belangrijkste is bij reizen? Dat zal je misschien verbazen.

Noorwegen is een enorm land. De hytte ligt in Zuid-Noorwegen met warme zomers en echte winters. De totale rij-afstand naar de hytte (vanaf Utrecht) is afhankelijk van je route, maar de kortste afstand is 1085 km. Dat is inclusief een overtocht vanuit Denemarken naar Noorwegen (3,5 uur varen). Vergelijk dat met reizen naar andere bestemmingen:

BestemmingAfstand vanaf Utrecht (km)
Innsbruck – Oostenrijk900
Lenzerheide – Zwitserland900
De hytte – Noorwegen1085 (935 NL-DK; 150 NO)
Toulouse – Zuid Frankrijk1145
Verona – Noord Italië1200
Zadar – Kroatie1570

Toch is de afstand wellicht niet het allerbelangrijkste bij het bereiken van je vakantie-bestemming.

We reisden naar Oostenrijk tijdens een schoolvakantie en deden over 1050 km wel 14 uur (zowel de heenweg als de terugweg). We merkten dat de reis juist heel intensief was door het drukke verkeer en de vele wegwerkzaamheden. Reisplanners geven aan dat de 1050 km te reizen zou moeten zijn in 9:45 uur. We hadden dus ruim 4 uur extra nodig, moesten voortdurend heel geconcentreerd rijden waarbij gebruik maken van cruise control was geen optie was.

De reis naar Noorwegen is dan veel relaxter: er is weinig verkeer. Simpelweg door Duitsland en Denemarken rijden op cruise-control en/of autopilot maakt de reis goed te doen. Als je wilt rij je harder omdat Noord-Duitsland nauwelijks snelheidslimieten kent. Wegwerkzaamheden zijn geen issue door de weinige auto’s op de wegen. De overtocht naar Noorwegen is echter wel iets dat je in reistijd mee moet rekenen. Je hebt dus geen vertraging op de weg, maar bent dezelfde tijd kwijt aan varen op de boot. Wij zien dat als een aangename break, waarna je de laatste 150 km in Noorwegen prima verder kunt rijden.

Relaxed reizen wint aan populariteit: diverse vrienden en familie kiezen tegenwoordig standaard voor een overnachting in Duitsland, onderweg naar bestemmingen in Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Kroatië. De verkeersdrukte en rij-intensiteit richting het zuiden roept op tot onderbrekingen en overnachtingen. Rij je naar het noorden dan is dat minder noodzakelijk vanwege de lagere intensiteit en drukte, waardoor je het langer volhoudt in de auto en sneller grotere afstanden aflegt.

Dan bestaat er nog het alternatief om via de lijn Eemshaven (NL) – Kristiansand (NO) te reizen. Dat is heel relaxt omdat je slechts 225 km in Nederland rijdt, ’s nachts slaapt tijdens de overtocht naar Noorwegen en de volgende ochtend nog 300 km naar de hytte rijdt. We zien dit sinds 2023 helaas niet meer als een heel interessant alternatief vanwege de hoge tarieven en te regelmatige annuleringen.

0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *