Oftewel: skispringen. In de buurt zijn een aantal skischansen. De meeste zijn verouderd en worden niet meer gebruikt. Maar in Heddal (vlak bij Notodden) wordt er nog serieus gebruik van gemaakt.

Het is zeker de moeite waard om eens te gaan kijken bij de skischans in Heddal. Deze heet Tveitanbakken en ligt ten opzichte van Notodden, achter het vliegveld (de springers mogen dus wel uitkijken dat er geen botsing komt).

Wij waren er toen er een internationale wedstrijd was. Jongens en meisjes uit Scandinavië, Duitsland en zelfs Azië namen deel aan de wedstrijd, die twee dagen duurde. Op de parkeerplaats worden vuurtjes gestookt door de begeleiders en het publiek, om het een beetje warm te houden (het was die dag -12 graden).

Als je er bent, valt het pas op dat de springers met een flinke vaart (80-90 km/u) van de schans komen en over de helling vliegen. Daar moet je wel lef voor hebben! Ook valt op dat de helling zo gevormd is, dat de springers eigenlijk nooit meer dan een meter of 2 boven de grond vliegen.

Je kunt ook ’s zomers naar de schans toe om te kijken. De helling is voorzien van kunstgras, waardoor ook ’s zomers getraind kan worden. Natuurlijk moet je wel wat meer geluk hebben om mensen echt te zien springen, want skispringen is ten slot van rekening een wintersport. Kijk voor de zekerheid even op de website van Heddal Idrettslag of je wat kunt vinden over wedstrijden en trainingen.

0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *