Vestfold og Telemark

Vestfold og Telemark is een van de zuidelijke provincies (Fylke) in Noorwegen en daarmee een van de warmste provincies maar wel met serieuze winters. Je weet wel: van die winters die we in Nederland eigenlijk niet meer hebben, met ruim een meter sneeuw en bevroren wateren.

De provincie bevat enorm veel bossen, bergen, meren en watervallen en groene natuur door het relatief warme klimaat. Vestfold og Telemark is in 2020 ontstaan vanuit de voormalige provincies Vestfold en – je raadt het al – Telemark. Skien (spreek uit: sjién) is de hoofdstad van de provincie en telt 55.000 inwoners.

De provincie heeft 23 gemeenten, waaronder Hjartdal (1.600 inwoners). De provincie is 17.500 km2 groot (bijna de helft van Nederland) en heeft 15 steden. Het dichtste bij Breivatn liggen de steden Rjukan (3.500 inwoners) en Notodden (15.000 inwoners), waar je ook met de trein vanuit Oslo kunt komen. Rjukan ken je misschien wel: in het dal waar Rjukan ligt is het landschap zo smal en steil dat er op bepaalde plekken in het dal maandenlang alleen maar schaduw is omdat de zon niet over de bergtoppen kan komen. Een kunstenaar heeft in Rjukan spiegels op de berg geplaatst die zorgen dat die plekken toch nog een beetje zon krijgen.

Net als in heel Noorwegen zijn in Vestfold og Telemark ook de beroemde staafkerken te vinden, die stammen uit de tijd van de vikings. Maar ook vind je in de provincie een van Europa’s grootste waterparken en zijn er tal van musea te bezoeken. Overal om je heen zijn er fantastische uitzichten, stroompjes, paadjes en natuur.

In de winter biedt Vestfold og Telemark tal van skigebieden en langlaufloipes. Op ruim een uur rijden van Breivatn zijn 4 skigebieden te vinden.

Noorwegen is ongeveer 10 keer zo groot als Nederland en er wonen 5 miljoen mensen waarvan 415.000 in Vestfold og Telemark. Ter vergelijking: In Nederland wonen op zo’n zelfde oppervlak gemiddeld 7,5 miljoen mensen. 

0