Steden

Vanuit Breivatn kun je verschillende steden bezoeken. We zetten er een paar op een rijtje.

Hjartdal (20 min)

Hjartdal is een plaatsje tussen Gvammen (onder aan de berg) en Flatdal/Nutheim. Het meest interessant is de omgeving rond Holm Landhandel (bij de kerk) waar je allerlei streekproducten kunt kopen. In die buurt vind je ook een uitkijktorentje en een zwemplekje. Ook is er een watermolen die meel maakt en waar hele mooie watervallen zijn. Leuk om een keertje te kijken.

Sauland (30 km, ca 40 min)

Sauland is een kleine plaats, waar eigenlijk alleen een bank, supermarkt, tankstation en een het gemeentehuis gevonden kunnen worden. Tegenover het gemeentehuis vind je nog een bed-and-breakfast die van Nederlanders is. Via Sauland kun je binnendoor naar Rjukan rijden. Let op dat deze weg in de winter is afgesloten. Tenslotte – niet onbelangrijk – vind je in Sauland een snellader (50kW) voor elektrische auto’s.

Seljord (30 km, ca 40 min)

Seljord is een middelgrote gemeente die ongeveer net zo ver van Breivatn ligt als Sauland. Hier vind je meer voorzieningen waaronder diverse winkels en meerdere supermarkten, enkele restaurants, een apotheek, zorgvoorzieningen, garages, bouwmarkten, een bakkerij en een soort Blokker/Xenos. En een van onze favoriete tweedehandswinkels: Borgen brukt.

Ook hier kun je je elektrische auto opladen bij diverse snelladers. Seljord ligt aan een flink meer en heeft daarom ook een aantal zwemplekken. In de zomer worden hier ook evenementen georganiseerd (muziek & dans) en kom je aan je trekken qua kunst en cultuur. En last but not least rond Seljord: in het najaar kun je naar Dyrsku’n! Een belevenis waar meer dan 80.000 mensen op af komen.

Seljord heeft z’n eigen monster van Loch Ness:

de Sjøormen

Mooie uitzichtpunten en gelegenheden om te vissen of BBQ-en zijn in overvloed aanwezig. En goed om te weten als je gaat zwemmen of varen: Seljord heeft z’n eigen ‘monster van Loch Ness’. De Sjøormen (vertaald: meer-worm), waarvan al meerdere videos zijn gemaakt!

Seljord is de kommune/gemeente waar wij vanaf 2023/2024 gaan wonen.

Vrådal (60 km, ca 1 uur en 15 min)

In Vrådal ligt een van de skigebieden die je in de winter kunt bezoeken. In de zomer kun je hier juist een kano of kajak huren voor een tocht in een van de twee meren waar Vrådal tussenin ligt. In Vrådal vind je ook wat speelgelegenheden voor kinderen. Je komt in Vrådal door vanuit Seljord via Kviteseid (ook mooi!) over een bergpas te rijden.

Ook hier zijn hotels, winkels, tankstations, laadvoorzieningen en supermarkten te vinden. Maar Seljord biedt op dat vlak nog wel iets meer.

Rjukan (60 – 100 km, ca 1 uur – 1 uur en 30 min)

De zon wordt met spiegels naar het dal geleid …

Rjukan is bekend als het smalle dal met de steile bergen, waardoor op sommige plekken in het dal tussen september en maart geen zon kan komen omdat die niet hoog genoeg komt. Een kunstenaar heeft spiegels op een overliggende berg geplaatst, die het zonlicht alsnog naar die schaduwplekken brengt.

Rjukan heeft een skigebied en bijzonder is dat Rjukan een van de weinige steden in Noorwegen is die aan de tekentafel is ontworpen. In Rjukan ligt een waterkrachtcentrale die ooit de grootste centrale ter wereld was en elektriciteit haalde uit een meer dan 100 meter hoge waterval (die je kunt bezoeken). In de tweede wereldoorlog maakten de Duitsers zwaar water in de centrales in Rjukan. De gemeente is ontworpen voor de arbeiders van die centrales, die tegenwoordig een musea zijn. 

Rjukan had ook Europa’s eerste kabelbaan. Die kabelbaan was een gift aan de arbeiders van de centrale, zodat ze op de bergtoppen toch van het zonlicht konden genieten. De belangrijkste berg rond Rjukan is de Gaustatoppen, waar je ook kunt skiën in de winter. Qua voorzieningen heeft Rjukan een (binnen)zwembad, diverse winkels en restaurants en ook een ziekenhuis. Al met al is Rjukan weer een maatje groter dan Seljord en zeker de moeite waard om eens naartoe te gaan.

Notodden (50 km, ca 1 uur)

Notodden is met bijna 13.000 inwoners en een universiteit een echte stad. Hier vind je onder meer de grootste staafkerk uit de tijd van de vikings, die zeker een bezoek waard is! Jaarlijks wordt in Notodden in de eerste week van augustus een groot bluesfestival georganiseerd met grote namen zoals Joss Stone en Christone ’Kingfish’ Ingram.

Op weg naar Notodden rij je op de E134 langs een CirkleK tankstation, met daarnaast een andere tweedehandswinkel die tot onze favorieten behoort. Vlak voor Notodden, ter hoogte van het vliegveld, vind je Tuven, waar een winkelcentrum, diverse winkelcentra, bouwmarkten en een soort Blokker te vinden zijn.

Staafkerken en bluesfestifals

De stad heeft een industriële achtergrond en is nu een werelderfgoed (net als Rjukan trouwens) en heeft vanuit daar verschillende musea. De hoogtijdagen van de industrie zijn voorbij waardoor de stad wat in slaap sukkelt, maar mede daardoor fotogenieke plekken heeft.

Notodden heeft in de zomer veel te bieden op het gebied van cultuur. Je kunt vanuit Oslo Airport met de trein in Notodden komen en er zijn veel restaurants, een shopping-mall, winkels en andere voorzieningen zoals je die van een stad mag verwachten.

Bø (45 km, 1 uur rijden)

Bø is een redelijk grote plaats ten zuiden van Hjartdal, die je kunt bereiken via Seljord. De plaats heeft relatief veel winkels, meerdere winkelcentra en voorzieningen. En bovendien …. Bø Sommarland, en een klimpark! En ook hier vind je tweedehandswinkels, waaronder weer een van onze favorieten (det gule huset). En tenslotte heb je in Bø en omgeving voldoende restaurants, fruitteelt, een brouwerij, een bowlingbaan, minigolf en nog veel meer.

Een middagje touren? Rij dan eens via Notodden, over de landingsbaan van het vliegveld, via een bergpas naar Bø en dan via Seljord weer terug naar Breivatn. Onderweg valt er veel te zien en bezoeken!

Kongsberg (80 km, 90 min)

Op ongeveer anderhalf uur rijden van Breivatn, over de E134 via Notodden en door een prachtig berggebied, ligt Kongsberg. Deze stad is met bijna 20.000 inwoners weer een maatje groter dan Notodden en kun je per trein vanaf luchthaven Oslo Gardermoen prima bereiken. De stad biedt een groot winkelcentrum zoals we in Nederland kennen, een stadskern en een indrukwekkende stroomversnelling in de rivier de Lågen. Ook de zilvermijnen in de buurt van Kongsberg zijn een bezoekje waard, waar je 2.3 km rijdt om bijna 350 meter onder de grond te komen. Net als Notodden een jaarlijks bluesfestival heeft, wordt in Kongsberg jaarlijks een jazzfestival georganiseerd.

Skien (105 km, 2 uur)

De hoofdstad van de provincie is Skien. Met zo’n 50.000 inwoners is Skien een stad volgens de begrippen die we in Nederland kennen. Het heeft een uitgebreid centrum met een haven, en het Brekkeparken. Daar zijn bijna 20 hele oude houten gebouwen en huisjes vanuit de hele provincie naartoe verplaatst, als onderdeel van een openlucht museum. Skien leent zich zeker voor een leuke dagtrip!

Oslo (160 km, 2 uur en 30 minuten)

Het is niet helemaal eerlijk om Drammen over te slaan als je van Breivatn naar Oslo rijdt omdat dit ook een flinke stad is, met shopping malls en veel andere voorzieningen. Maar Oslo biedt toch weer behoorlijk meer. Het is de hoofdstad van Noorwegen met een vliegveld en het karakter dat bij een hoofdstad hoort. Een stad met uitstaling, een gezellig centrum, mooie architectuur en veel musea, reastaurants en voorzieningen. In Oslo móet je een keer geweest zijn! Vergeet dan niet langs het operahuis te gaan in deze Europese Groene Hoofdstad van het jaar 2019! Of naar Barcode of het Astrup Fearnly museum. Het OV in Oslo is erg goed geregeld, er is een groot aanbod aan restaurants en er zijn veel outdoorfestivals. Ook met kinderen is er in Oslo genoeg te doen. Zoals bijvoorbeeld zwemmen in het fjord, in het centrum van Oslo! Dat heb je vast nog nooit eerder gedaan.

Ook interessant: je kunt de auto onderaan de berg bij Breivatn neerzetten in Gvammen. Dan pak je voor – als the het goed plant – €8 p.p. de bus (Haukeliexpressen, NW180) naar Oslo en stap je een kleine 2,5 uur later in het centrum van Oslo uit. In Oslo heb je enorm goede en betaalbare OV en stapjes om rond te reizen.

2