Activiteiten winter

Noorse winters zijn zoals je Noorse winters voorstelt. Sneeuw en kou. En soms: veel sneeuw en heel koud. Gelukkig is het huis goed geïsoleerd, is er volop brandhout en houdt de haard het huis lekker warm. Wat kun je doen in de winter?

“In Oostenrijk ben je op skivakantie; je gaat naar Noorwegen voor een winter-experience.”

Wandelen

Ook in de winter is het heerlijk om te wandelen in Noorwegen. Het landschap is adembenemend en sprookjesachtig. Meren zijn bevroren en bomen bedekt met veel sneeuw. Op veel plekken kun je gewoon wandelen. Niet in de laatste plaats direct vanuit het huis!

Sneeuwschoenwandelen

Wil je het iets pittiger? Bind dan eens de sneeuwschoenen onder die in het huis liggen. Je zult even moeten leren lopen, maar een sneeuwschoenwandeling brengt je op de meest bijzondere plekken en beloont je met fantastische uitzichten op het winterlandschap. Kijk maar eens naar het filmpje hieronder!

Langlaufen

De mensen in Breivatn en Hjartdal zijn trots op hun eigen langlaufmogelijkheden: je kunt direct vanuit het huis beginnen. Noren langlaufen liever dan dat ze skiën. En waarschijnlijk terecht: het is goed voor je conditie, ontzettend lekker en je langlauft dwars door de natuur. Nog nooit geprobeerd? Denk je dat langlaufen voor oude mensen is? Probeer het maar eens. Je kunt gebruik maken van de langlaufspullen in het huis, als het past bij jouw schoenmaat en gewicht.

Skiën

Natuurlijk kun je ook skiën in Noorwegen. Overal in het land zijn kleine en middelgrote skigebieden. Rondom Breivatn kun je gebruik maken van 4 middelgrote skigebieden: Rjukan, Rauland, Vrådal en Liffjell. Alle skigebieden liggen op zo’n anderhalf uur rijden vanaf Breivatn. De skigebieden zijn erg goed geprepareerd, voorzien van sneeuwkanonnen (waarom weten we niet, want er ligt altijd fantastische natuursneeuw) en het is altijd rustig op de piste (geen rijen voor de lift). Apres ski is er wel, maar met een andere ‘gemütlichkeit’ dan in Oostenrijk. We hebben een beter idee: kruip na afloop lekker thuis voor de haard met een kop thee of een glas wijn. Wedden dat je rozig wordt?

Cross country skiën

In Noorwegen is cross country skiën gebruikelijker dan dat je in skilanden als Oostenrijk ziet. Er zijn dus veel mogelijkheden voor. Je hebt er wel speciaal materiaal voor nodig en misschien is een gids ook niet onverstandig. Maar als je een cross country skitrip maakt, is het er een die je nooit meer vergeet.

Husky tour

In Haukeli of het skigebied Rauland kun je een tocht maken met huskies en een slee. Dat heb je vast nog niet eerder gedaan! Met 12 huskies voor je en een stuurman achter je raas je over de sneeuw. Halverwege de tocht wissel je en ben jij de stuurman. Hopelijk heb je goed geluisterd naar de instructie die je vooraf kreeg! 

Snow scooter

Houd je niet van het geluid van blaffende honden, maar meer van motoren? Huur dan eens een snowscooter en ga op pad. Met twee personen per scooter kun je tot 60 km/u over de sneeuw razen. Let wel op: hoe leuk dit ook klinkt, het is natuurlijk niet zonder gevaar. Glij veilig!

Schaatsen

Het ijs wordt enorm dik in Noorwegen. dus schaatsen behoort tot de mogelijkheden. Niet (snel) op het meer in Breivatn, omdat dit meer een gereguleerde waterhoogte heeft en dus het ijs scheurt en er een risico bestaat dat je er doorheen zakt. Van een paar plaatsjes in de buurt (Morgedal, Kviteseid) weten we dat er geschaatst wordt in de winter, en we twijfelen er niet aan dat het ook op andere plekken gebeurt. We houden dat voor je in de gaten!

IJsbad

Durf jij het aan? Maak een wak in het ijs van het meer en neem een ijsbad! Bij ons staat het op het lijstje en we vertellen je onze ervaring zodra we het hebben gedaan. Ben jij ons voor? Zorg dat er mensen bij je zijn die je kunnen helpen en zorg ook dat je warme kleding en een plaid paraat hebt zodra je het water uit komt. En misschien maak je wel een vuurtje langs de kant, waar je je meteen bij op kunt warmen!

Sauna

Er zijn twee sauna’s in de buurt. Eén vind je direct onder aan de berg, om een klein half uurtje vanaf de hytte: Saga sauna. En aan het meer bij Seljord kun je een houtgestookte sauna boeken. Beide sauna’s liggen aan een meer dus je kunt afwisselen met een duik in het water (if in de sneeuw natuurlijk).

Squash

Een dagje wat anders? Boek een uurtje squash bij het ‘Sterke Nils Senter’ in Seljord. Je vindt meer informatie hier. Een uurtje squash kost NOK 150 (ca €13,50).

Zwemmen

Liever geen ijsbad? Van oktober tot en met maart kun je ook zwemmen in Seljord (Symjehall) in water van 30 graden. Het zwembad ligt in het centrum van Seljord, bij de school tegenover de meubelzaak (Bosenteret).

Astrofotografie

Breivatn ligt in een zogenaamde Bortle 3 omgeving. Dat betekent dat er bijna geen lichtvervuiling is en daarmee is het een uitstekende plek om de sterren (met het blote oog) te bekijken of je telescoop mee te nemen en foto’s te maken. Dat kan ook in de zomer, maar omdat er dan langer daglicht is, heb je minder tijd om de sterren te bekijken. Kijk eens hier naar de foto’s die we vanaf de hytte hebben gemaakt!

Kijk ook eens wat Noorwegen je allemaal in de zomer biedt!

1