Netwerk aan meren

Noorwegen heeft heel erg veel meren en watervallen. Dat wordt ingezet om elektriciteit op te wekken. En Breivatn is een van de meren in een netwerk, waarbij de waterstand wordt gereguleerd om elektriciteit op te wekken, wanneer dat nodig is.

In de regio Hjartdal zijn diverse meren in de bergen. Kleine meren en grote meren. Breivatn zelf is ongeveer 3,5 vierkante kilometer groot. Het is verbonden met een aantal andere (soms nog grotere grotere) meren in de regio, en de Noren laten water van het ene meer naar het andere meer stromen. Ondergronds, dus door de rotsen heen. Soms wordt daarvoor gebruik gemaakt van oude mijnen.

Hier zie je een overzicht op de Noorse website waar álle meren in Noorwegen te zien zijn, waarbij je in de kaart Breivatn te zien krijgt met de verbindingen met drie bovenliggende meren. Ook kun je de andere netwerken in de regio zien. In de winter zie je het water vanuit Kovvåtnet en Bonsvatn het Breivatnmeer in stromen en is er op die plekken geen ijs. Ook zie je dat de waterstand in Breivatn wijzigt gedurende de winter, als er elektriciteit nodig is in de omgeving.

Breivatn is het laatste meer in een netwerk van meren, van waaruit dus water ondergronds in een in 1957 gemaakte tunnel richting twee generatoren gaat om elektriciteit op te wekken. Aan de voet van de berg waar je de weg naar Breivatn op rijdt, zie je het kleine hoogspanningsveld dat aan de generator (in de berg) is gekoppeld. Voor de kenners: het gaat om 2 generatoren van samen 75MW, die jaarlijks meer dan 200GWh opwekken en via een 130kV hoogspanningsveld aan het net gekoppeld zijn.

Genoeg energie om 2 miljoen elektrische auto’s met een grote batterij op te laden. Na de generator gaat het water naar het meer (Hartsjåvatnet) aan de voet van de berg. Interessant, toch?

0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *