Breivatn øl

Hij is gelukt! De eerste brouw is ’beter dan bocht’ en zo gaat ie ook heten!

Tijdens de donkere decembermaanden kwam van diep onder de bevroren grond één van de belangrijkste ingrediënten voor het zelfgebrouwen bier naar boven: zuiver water uit eigen bron. Water, uit een niet verontreinigde omgeving. Water, dat in verbinding staat met Breivatn, het meer waar de hytte aan ligt. Water dat is uitverkoren om te worden gepromoveerd tot de drank waar velen van houden. Water, voor de eerste brouw van bier dat verder door het leven zal gaan als ’Breivatn Øl’.

Met het water is een brouwproces volgens het boekje gedaan om te komen tot een heule mooie Tripel. Althans, het is best goed te binnen te houden 😉. Maischen, koken, snel afkoelen buiten in de sneeuw bij -14 graden, een paar weken gisten om daarna de fles in te gaan en weer weken te wachten. Uiteindelijk leidde dat tot zo’n 4 liter Tripel bier, waarvan er twee flesjes mee zijn gegaan naar Nederland en de rest (hopelijk niet ontploft, want dat kan als je pech hebt) geduldig in Noorwegen staat te wachten om genuttigd te worden. Geduld, zuiver bronwater en plezier zijn de belangrijkste ingrediënten van dit bier.

Klik op een foto om te vergroten.

Deze zomer gaan we aan het werk met de volgende brouw. Ik denk aan een witbier, hoewel die Tripel erg interessant smaakt: kruidig, een licht zoetje en duidelijk het karakter van een stevige tripel. Dus misschien toch maar weer een tripel dan? Of heb je een mooie suggestie? Schrijf het hieronder!

0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *