Dyrsku’n?!?!

Wat is dat nu weer? En hoe spreek je dat eigenlijk uit? Nou: dyrsku’n is een jaarlijkse markt in Seljord, een plaats vlakbij de hytte, waar 90.000 man op afkomen. Met van alles te koop, zien en doen!

In 2022 en 2021 kon Dyrsku’n niet doorgaan in verband met Corona. Dus je kunt er van op aan dat het dit jaar een groot feest wordt. Vanuit het hele land komen er mensen op af, en ook vanuit het buitenland. Je kunt er van alles kopen: van kleding, voedsel uit de streek, handgemaakte streekproducten, tweedehands producten, tot aan landbouwwerktuigen, auto’s en dieren. Er zijn meer dan 800 ‘kraampjes’, er is muziek, dans, kermisattracties en zelfs trouwerijen.

In 2024 bezochten wij het evenement voor het eerst zelf (en hielpen we als vrijwilliger bij de toegangspoort en als nachtwacht) en we kunnen zeggen: het is echt een heel fijn evenement. Goede sfeer, gezellig druk met van alles te doen, proeven en zien.

Het is eigenlijk moeilijk voor te stellen, dat zo’n enorm evenement plaatsvind in Seljord, als je ooit in Seljord bent geweest. Seljord heeft wel meerdere supermarkten, restaurants, tuincentra en een winkelcentrum maar Seljord heeft toch slechts maar 1250 inwoners en is dus voor Nederlandse begrippen een dorpje. Het is tijdens Dyrsku’n dus ineens 75 keer zo druk in Seljord.

De markt bestaat sinds 1866 en was oorspronkelijk een uitstalling voor het ras Telemark-runderen. De markt is nog steeds landbouw-georiënteerd maar is inmiddels veel rijker aan aangeboden producten en vertier. Op de website van de organisatie vind je meer informatie, maar die is natuurlijk in het Noors. Je kunt wel ‘plaatjes kijken’ om een indruk te krijgen van de sfeer en enorme omvang. En als je kijkt op hun YouTube-kanaal, vind je ook zat filmpjes die een sfeerbeeld geven. Hieronder hebben we voor jouw gemak meteen zo’n filmpje klaarstaan.

Credit: Dyrsku’n.no

Als je tegen die tijd naar de hytte in Breivatn zou willen en langs deze markt wil, helpen we je natuurlijk op weg.

De naam Dyrsku’n komt van het woord dyreskue, wat in het Noors zoiets betekent als ‘dieren tentoonstelling’ of ‘dieren presentatie’. Ennuh, je spreekt het uit als ‘diurskuu-n’.

2

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *