De Koningsdag van Noorwegen

Die is op 17 mei. Niet dat de koning jarig is, maar omdat Noorwegen dan viert dat de grondwet is aangenomen en Noorwegen onafhankelijk werd. Zoals Nederland oranje kleurt op Koningsdag, wordt Noorwegen gekleurd door de hele bevolking die in Noorse klederdracht loopt en overal Noorse vlaggen uitgehangen worden.

Noorwegen hoorde eerst bij Denemarken. Later vormden Zweden en Noorwegen een unie en in 1814 kreeg Noorwegen een eigen grondwet. Het heet daar dus ook geen Koningsdag, maar grondwetsdag! De broer van de Deense koning, prins Christian Fredrik, werd vanaf toen koning van het onafhankelijke Noorwegen. Sinds 1947 is 17 mei een officiële feestdag in Noorwegen, die gevierd wordt met veel traditionele elementen.

Veel mensen lopen in klederdracht, die ze in Noorwegen een bunad noemen. Kinderen staan centraal, er zijn kinderoptochten, er is veel muziek, zijn veel spelletjes en er is veel lekkernij te krijgen. Op de 17e mei vieren ook laatsteklassers van scholen, dat zij doorstromen naar een volgende opleiding.

Net als buitenlanders in Nederland Koningsdag een belevenis vinden (en wijzelf ook natuurlijk), is een bezoek aan Noorwegen op 17 mei aan te bevelen. Je hoeft geen bunad aan, maar het wordt gewaardeerd als je je netjes kleedt uit respect voor de tradities.

0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *