Nieuwe scenic tour: Odda

Een nieuwe tip. Een dagtrip dit keer. Eentje die in elk seizoen aan te bevelen is, en ook op (of na) regenachtige dagen indrukwekkend is vanwege de vele watervallen en stroompjes. Het gaat om een trip naar Odda, aan het Sørfjord (het Zuidfjord).

De rit loopt via Vinje op weg E134 naar Haukeligrend, Røldal naar Odda. Je kunt ook al via Seljord naar Vinje rijden via de E134 maar nog mooier is om vanuit de hytte via Hjartdal naar Nutheim te rijden en dan binnendoor naar Vinje te gaan.

Staafkerkje in Lørdal

Je rijdt door bossen, langs meren, honderden watervallen en door verschillende kleine plaatsjes naar Odda. Onderweg kom je nog langs een staafkerk (in Lørdal) en langs de enorme watervallen genaamd Låtefossen. Ook rijd je over het berggebied genaamd Haukeli, door diverse tunnels en met een beetje geluk ook wat sneeuw. Hoewel? In de winter ligt hier heel veel sneeuw (meters) en met je rekening houden met rijden in colonnes, en wat meer drukte in verband met de ski-mogelijkheden in deze regio.

De tocht is zo’n 150-200 km enkele reis, dus je bent de hele dag zoet maar wordt voortdurend getrakteerd op adembenemende uitzichten. Vertrek wel op tijd (08:00), neem eten en drinken mee en hou er rekening mee dat je in de avond weer terug bent. Onderweg zijn er voldoende gelegenheden voor een sanitaire stop. De trip is een dag-vullend programma en je zult zeker genoeg tijd willen hebben om te stoppen en de verschillende omgevingen op je in te laten werken.

En dan Odda. Odda ligt in een indrukwekkend fjord met veel watervallen en steile bergen. Odda ken je misschien wel van een serie genaamd Ragnarok, die zich afspeelt in de fictieve plaats Edda. De serie is opgenomen in Odda, en als je er bent herken je ongetwijfeld veel van de plekken uit de serie. Odda is een redelijk grote plaats met winkels en wandelmogelijkheden. Zeker de moeite waard om de benen te strekken na de heenreis, en even rond te lopen.

0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *