Je hebt misschien onlangs de film Troll gezien op Netflix? Leuk verhaal met veel fictie. Hier lees je hoe het écht zit en leer je dat er verschillende trollen zijn, en niet elke trol hetzelfde is. Op hoofdlijnen zijn er oertrollen, bergtrollen en bostrollen.

Jotunen en Gira zijn de mannen en vrouwen van grote en zeer sterke oertrollen, die het Noorse landschap vormgeven. Het woord Jotun is een Noorse woordcombinatie van ‘grond’ en ‘bewoner. Deze reuzen zijn slimmer, groter, sympatieker en minder lelijk dan de andere trollen. Ze zijn niet zo sociaal en leven ze het liefst in grotten, op zichzelf. Een voorbeeld is een grot in de buurt van Kristiansand van zo’n 80 meter hoog, waar sporen zijn gevonden van bewoning door een Jotun genaamd Bruse, zo rond het jaar 900. En denk aan Jotunheimen (een mooi nationaal park in Noorwegen) dat letterlijk betekent: het huis van de Jotunen.

Bergtrollen lijken op Jotunen maar dan groter, en worden Jøtuler of Jutuler genoemd. Ze leven vooral binnen ín de bergen, wakend over schatten van goud en edelstenen. Vergeleken met Jotunen, zijn ze dommer en daarom ook vaker versteend geraakt omdat ze in het zonlicht terecht kwamen tijdens (te) lang durende gevechten. Vele Noorse bergtoppen hebben vaak namen van Jøtuler en nu weet je waarom.

En dan heb je nog de bostrollen. Die zijn wat kleiner en hebben van alle trollen de meest bijzondere vormen. Ze hebben sowieso grote ogen en neuzen, maar hebben twee, drie, zes of negen hoofden! Ze leven in bossen en zijn vaak niet hoger dan de bomen zodat ze niet te veel opvallen. Maar de meesten zijn nauwelijks groter dan een mens. Ze kunnen socialer, meer behulpzaam en vriendelijker zijn dan andere trollen (uitzonderingen daargelaten).

Mocht je de film Troll gezien hebben: wat voor soort trol was dat in de film?

Zoals je waarschijnlijk wel weet vinden alle trollen daglicht niet prettig en lopen ze het risico om te verstenen als ze in de volle zon komen. Daarom zijn ze vooral ’s nachts actief. Verder sterven ze onmiddellijk, als je hun echte naam van een trol kent en uitspreekt in zijn/haar bijzijn. En tenslotte kunnen niet goed tegen klokgeluid (van kerken). Dan worden ze razend en gooien stenen naar de kerk om het luiden te stoppen. Wees dus voorzichtig als je er een tegenkomt.

Noorse koningen hebben het tijdens de invoering van het christendom tussen 995 en 1030 flink aan de stok gehad met trollen. Deze koningen hebben veel kerken gebouwd om de trollen te verjagen. Bijzonder genoeg hebben die koningen het bij de dommere trollen wel voor elkaar kunnen krijgen dat die hielpen bij het bouwen van kerken, bijvoorbeeld bij de domkerk in Trondheim. Sinds 1276 werd het zelfs verboden om contact te onderhouden met trollen, maar in 1840 is die wet opgeheven.

Om af te sluiten, vertellen we je dat wij in de hytte ook iets hebben staan dat bergtrol-gerelateerd is. We zijn benieuwd of je het kunt vinden.

En denk er om: eerst geloven en dan zien.

0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *