Update uit Flatdal

Het is nu een jaar geleden dat we de boerderij (Småbruk) hebben gekocht om daar in de toekomst te gaan wonen. Tijd voor een update dus!

De boerderij is herbouwd in 2016, hoewel er nog een gebouw (fjøs) van bijna 120 jaar bij hoort. Omdat de boerderij redelijk nieuw is, is al het constructieve dik in orde. Maar qua afwerking wilden we toch wel behoorlijk wat anders. Ook hebben we flinke plannen voor de tuin. De klussenlijst geeft wel aan wat dat we ons niet hoeven te vervelen.

En we hebben ons ook niet verveeld. Deze zomervakantie hebben we stucwerk hersteld, muren en plafond gesaust, de vloer geschuurd, gebeitst en gelakt, de keuken verplaatst, een toilet verwijderd, de entree opgeknapt, bomen en struiken geplant, composteerplaats gemaakt, hekken verplaatst, een paddenstoelenveld aangelegd (oesterzwam, shiitake), een wijnrek gemaakt, kist voor aanmaakhout en schoenenplank gemaakt, een werkplaats ingericht in het 120 jaar oude gebouw, heel veel m3 brandhout verplaatst, afspraken gemaakt over het verbeteren van de toegangsweg, auto gekocht, vriezer gekocht, meubels besteld, stageplek voor Sterre gezocht en nog veel kleine klusjes gedaan.

Volgend jaar krijgt het aanleggen van een groentetuin (ruim 400m2) prioriteit: ook dan hoeven we ons niet te vervelen 😅. Mocht je ervaring hebben en tips willen delen, dan horen we het graag!

Natuurlijk hebben we ook vakantie gehad en veel leuke dingen gedaan, bezoek gehad, nieuwe plekken ontdekt en bekende plekken opnieuw bewonderd. We zien dat het beheersen van Noors absoluut noodzakelijk is (en dat gaat steeds beter!) en ook het verder bekend raken met het reilen en zeilen van gemeenten, instellingen en andere zaken in de omgeving. Nog steeds hebben we er enorm veel zin in, hoewel we ook nog steeds merken dat we dingen (en vooral mensen: jullie!) gaan missen en dus ook regelmatig terug naar Nederland willen om jullie een knuffel te geven. En de deur staat voor jullie in Noorwegen natuurlijk altijd open (zowel in de hytte als op de boerderij).

Wanneer we precies de overstap maken is nog niet helemaal duidelijk en hangt af van de studieplannen van de kinderen. We verwachten vanaf komend jaar steeds regelmatiger en ook langer in Noorwegen te zijn. Het wordt voor ons even puzzelen hoe we dat rondbrijen, maar het lijkt bij ons dus een geleidelijke overstap te gaan worden en geen ‘big bang’. Wel vragen we ondertussen Noorse DigiD aan en starten bedrijven op in Noorwegen, om verder zaken te kunnen doen met overheden etc.

We kunnen ons voorstellen dat je nieuwsgierig bent. Daarom hebben we wat foto’s en filmpjes voor je klaargezet. Veel kijkplezier!

0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *