Prijzen in Noorwegen [2]

Best ‘goed’ nieuws voor Nederlanders die naar Noorwegen op vakantie willen. Noorwegen is relatief goedkoper geworden als het gaat om boodschappen!

In mei 2022 schreven we hier over de prijzen van boodschappen in Noorwegen, vergeleken met de prijzen in Nederland. Want Noorwegen staat bekend als een duur land. We lieten bij de vergelijking de beruchte dure producten niet staan, zoals wijn en bier en chips. De uitkomst was dat sommige producten duurder waren in Noorwegen, sommige goedkoper en de hoofdverdachten (wijn, bier etc) sterk duurder dan in Nederland.

Dit jaar hebben we hetzelfde lijstje vergeleken. Ook weer bij de duurdere winkels in Nederland en Noorwegen: de AH en de Meny. Daaruit blijkt dat Noorwegen relatief goedkoper is geworden dan in 2022. Maar dat betekent niet dat het goedkoper is geworden dan in 2022. Laten we dat uitleggen.

De prijzen van ons boodschappenlijstje in Nederland zijn totaal met 31% gestegen ten opzichte van de vergelijking in 2022. Daarbij geldt dat we de vergelijking dit keer in februari doen en producten zoals aardbeien flik duurder zijn dan in mei. Maar dat geldt ook voor Noorwegen. In Noorwegen echter, zijn de producten op ons boodschappenlijstje totaal ‘slechts’ 7% duurder dan in 2022. Inclusief de fles wijn (die meer dan twee keer zo duur is) en het Belgische bier (dat bijna 3 keer zo duur is). Dus als je die producten zelf meeneemt uit Nederland …. dan komen de Nederlandse en Noorse boodschappen al vrij dicht bij elkaar.

Dan valt tenslotte de koersverandering van de Noorse Kroon gunstig voor de Nederlander: in 2022 stond de kroon op € 0,097 en in februari 2024 op €0,088. Het effect is dat de prijzen van boodschappen in Noorwegen (op alcohol na) vergelijkbaar zijn geworden met die in Nederland. En net als in Nederland: gewoon goed blijven opletten wat je koopt.

0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *