To Do lijstje deze zomer

We hebben op de website al veel informatie staan over wat je allemaal kunt doen als je de hytte bezoekt. In dit bericht geven we je een advies over een top 10 dingen die je op je lijstje kunt zetten. In willekeurige volgorde trouwens. Wil je meer weten over een onderwerp? Gebruik dan de zoekfunctie (vergrootglas rechtsboven) op de website.

Gaustatoppen

Een bezoek aan de hoogste berg van de provincie, bij het plaatsje Rjukan. Je kunt wandelend naar boven (drukke maar interessante wandeling) of je pakt een treintje dat je in de berg naar de top brengt. Het bergstation is tijdens de tweede wereldoorlog als afluisterstation gebruikt. Het uitzicht is zeer fraai dus zorg dat je op een zonnige dag naar deze plek toegaat (anders sta je in de mist). De Gausta toppen ligt nabij het plaatsje Rjukan, waar tijdens de tweede wereldoorlog waterstof werd gemaakt voor de bekende bommen. Daar is nog een museum van die je kunt bezoeken. Wat Rjukan nog meer te bieden heeft, lees je op deze pagina.

Zilvermijnen

Als je vanuit de hytte naar beneden bent gereden, is Kongsberg nog een uurtje rijden. Voor Kongsberg zie je al bordjes Sølvgruvene, wat staat voor ‘de Zilvermijnen’. Je kunt daar met een treintje kilometers de berg in, en krijgt een rondleiding met uitleg over hoe er zilver gewonnen werd. Je zult onder de indruk raken van de tijd die het gekost heeft om het uitgebreide stelsel aan mijnen te maken, met de middelen die men destijds had. Er is daarnaast nog een tourmogelijkheid in de mijnen, die wat meer uitdaging biedt dan de zeer toegankelijke normale tour. Nabij de zilvermijnen kun je zwemmen en picknicken. En je kunt natuurlijk Kongsberg zelf bezoeken.

Bø Sommarland

Zwemmen kun je in het meer bij de hytte. Maar glijbanen en wildwaterbanen vind je in Bø Sommarland. Het is een uitgebreid waterpretpark vlakbij het plaatsje Bø, waar je je een dag (of meer) prima kunt vermaken. Veel fijne, maar ook uitdagende glijbanen, zwembaden, wildwaterbanen en natuurlijk mogelijkheden om eten en drinken te kopen. Je kunt gebruik maken van de gratis ligstoelen, die je naar eigen behoefte plaats onder een boom of in de zon.

Sluizen bij Lunde

Via Bø kun je rijden naar Lunde, dat aan het Telemarkskanaal ligt. Vanaf Lunde tot een paar kilometer noordelijk daarvan heb je meerdere sluizen die handmatig worden bediend. Je kunt daar eens kijken en onder de indruk raken van de kracht waarmee het water door de sluizen stroomt. Tussen de 3 sluizen in kun je aan de waterkant picknicken, of wat eten en drinken bij Heksas Kjøkken (de heksenkeuken) vlakbij de sluis genaamd Hogga Sluse.

Bruktbutikker

Hier zijn wij fan van geworden, maar natuurlijk omdat wij een hytte en een boerderij te vullen hebben: een bezoek aan de tweedehandswinkels. Je hebt er een paar in de buurt, maar vindt ze eigenlijk overal. Lekker struinen door de spullen onder de gedachte ‘one man’s junk is another man’s treasure’. Je ziet er spullen vanuit de Noorse geschiedenis en je vindt er vaak erg leuke dingetjes. Los van of je wat koopt, trouwens. Winkels die wij regelmatig bezoeken vind je in Seljord (Borgen Brukt), Bø (Det Gule Hus) en bij Heddal, bij het CirkleK benzinestation aan de E143 weg (Heddal Bruktbutikk).

Wandelen

Wandelen kun je doen bij de hytte maar er zijn ook honderden routes op nabijgelegen bergen en dalen. En het is overal prachtig, elk op zijn eigen manier. Tuddal bijvoorbeeld (het dal dat parallel aan de vallei van Breivatn ligt) vinden wij erg fraai. Maar ga je wandelen in Lifjell dan kijk je zie je ook voortdurend adembenemende natuur, meertjes en uitzichten. En vanaf de hytte kun je ook diverse wandelingen doen. Wat opvalt is dat je kunt wandelen op paden die zijn uitgezet, maar je kunt ook dwars door de natuur lopen (met kompas en kaart). Zorg dat je goede schoenen, goede kleding (inclusief regenkleding), voldoende eten en drinken, en een telefoon mee hebt.

Picknicken

We zeggen het wel vaker: als je met de auto op pad gaat, neem dan de picknickmand en je zwemkleding/handdoek mee. Je kunt op zoveel plekjes neerstrijken en genieten van de stilte en de natuur. Neem wat te lezen mee of doe even niets.

Zwemmen in een meertje

Je kunt zwemmen in het meer bij de hytte. Afhankelijk van de zomer is dat fris, of eigenlijk net lekker. Meertjes in de dalen zijn vaak wat warmer. Je ziet langs de wegen regelmatig borden die je wijzen naar een zwemplek. Dat zijn dan meertjes of riviertjes waar je kunt zwemmen. Vaak erg rustig. Bij ons in Flatdal heb je ook zo’n plekje waar je in de rivier kunt zwemmen. Toiletten en een winkeltje zijn vlakbij.

BBQ-en bij de hytte

Hij staat er, dus gebruik ‘m. De niet-vegetariers kunnen het beste vlees halen bij de Meny winkels (bij voorkeur die in Tuven, bij Notodden. maar die in Seljord kan ook prima maar is iets kleiner). Daar heb je naar onze ervaring de meeste keus en ook vers vlees (a-la een slager). De andere supermarkten hebben vaak vooral voorverpakt vlees. Groenten en brood kun je bij elke supermarkt (of brood bij de bakker in Seljord) halen natuurlijk. Vis ook, maar die zou je natuurlijk ook zelf kunnen vangen in een van de meertjes. Kooltjes en aanmaakblokjes liggen al voor je klaar bij de hytte. En daar sta je dan: in je korte broek op het terras, met je drankje, in het zonnetje, met het uitzicht, te bbq-en in alle rust en stilte. Wat kan daar tegenop?

Scenic tour

Je hebt al meerdere keren gelezen dat Noorwegen erg mooi is. En erg afwisselend. We hebben diverse autoritten voor je bedacht maar de waarheid is dat je eigenlijk overal naartoe kunt rijden en kunt genieten van de mooie uitzichten, bergen, riviertjes, watervallen, meertjes, dieren. En dus niet vergeten: de picknickmand en zwemkleding.

Toch een elfde: de Moose safari

We hadden het over een top 10, maar deze moest er echt bij: de Moose safari. Dus elanden spotten aan het einde van de dag. We hebben een korte route voor je uitgestippeld waar de kans groot is dat je elanden tegenkomt. Die route doe je als het schemerig wordt ant dan komen de elanden uit de bossen vandaan.

0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *