Update uit Flatdal [2]

We hebben een keuken!

We kochten de kleine boerderij (småbruk) in 2022 met een wat bijzondere indeling en inrichting. Oftewel: er was een aardig lijstje met projectjes om het huis verder naar onze smaak in te richten. Maar de ligging en de fundamentele punten (isolatie, fundering etc) waren goed. Dus ging het vooral om schilderen en aanpassen. Daar gaat het nog steeds om trouwens.

Een van de bijzonderheden was dat het huis eigenlijk geen volledige keuken had. Er stond een soort grote bar in het midden van het huis en ergens anders stond een losse koelkast, een losse vaatwasser en een losse spoelbak. Een kookplaat was er niet: de vorige eigenaar kookte kennelijk alleen op de houtkachel. Romantisch, maar volgens ons niet zo praktisch.

De oude ‘keuken’ hebben we in 2022 verwijderd en met de kastjes, bladen en andere materialen maakten we eerst een keuken op een andere plek (niet meer in het midden van het huis). In 2023 verhuisden we dit alles naar de benedenverdieping en hebben we een bijkeuken gemaakt. Die gebruikten we voorlopig als hoofdkeuken maar wordt straks gebruikt als keuken voor het inmaken van groenten en fruit, bierbrouwen etc. De bijkeuken is beter dan de opzet toen we het huis kochten, maar niet echt geschikt als hoofdkeuken. Koken deden we al bijna twee jaar op een losstaand inductie kookplaatje.

In januari 2024 besloten we werk te gaan maken van een nieuwe keuken. Een volwaardige keuken. Op dezelfde verdieping als de woonkamer. Een keuken kopen kun je in Noorwegen net als in Nederland doen bij een ‘keukenboer’. Maar natuurlijk ook bij de IKEA of bij een lokale timmerman. Wij hebben na een beetje rondkeuken besloten om een keuken te kopen bij …. een lokale bouwmarkt. Want ook daar kun je keukens kopen, net als bij Noorse winkels vergelijkbaar met een Expert of BCC of Mediamarkt. De bouwmarkt is dan vooral aannemer voor het regelen en installeren van de keuken, maar de keuken zelf kwam in ons geval van een Zweedse keukenfabrikant: drømmekjøkkenet (de droomkeuken).

En halverwege maart is de keuken geïnstalleerd. We zijn er erg blij mee en moeten van alles uitvinden. We hebben bijvoorbeeld dit keer gekozen voor een stoomoven en hebben daar geen enkele ervaring mee. We merken dat het huis er een stuk vollediger mee is geworden en dat het een flinke stap is in de reis om van een huis een ’thuis’ te maken. De volgende stappen die we gaan zetten dit jaar zijn: de achterwanden van de keuken betegelen, kastje boven de keuken maken (door onze eigen meubelmaakster Sterre) het betegelen van de schoorsteen, wegwerken van mechanische ventilatie en het aanleggen van een groentetuin en een kas. En de toegangsweg wordt vernieuwd.

Je bent welkom om de keuken te bekijken!

3

2 reacties

  1. Klaas en Christa van Keulen

    Hoi,

    Het lijkt ons wel leuk om te komen kijken, maar of het lukt in de ruim 3 weken dat we in Noorwegen zijn, weet ik nog niet.
    Misschien maar even bellen als we mogelijk in de buurt zijn

  2. Wat leuk om te lezen. We komen zeker de keuken een keer bewonderen als we in Tuddal zijn. Ruimte genoeg in ieder geval. En wat de stoomoven betreft…dat is zo fijn. Krijgen jullie geen spijt van. Weer een stapje dichterbij jullie nieuwe thuis. Groetjes uit de Achterhoek.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *