Veelgestelde vragen

Toen wij voor het eerst over Noorwegen nadachten hadden we veel vragen. En veel daarvan krijgen we tegenwoordig van jullie! Daarom hebben we een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Heb jij nog een vraag? Laat het weten onder aan deze pagina.

Kun je met een gewone auto terecht?

Je kunt in de zomer prima terecht met een ‘normale’ auto. De wegen zijn geasfalteerd, behalve het laatste deel van de weg bij het meer (dat is een gehard grindpad). Je hebt daar echter geen bijzondere auto voor nodig.

In de winter is een vierwiel aangedreven auto handig (maar niet noodzakelijk) omdat je dan niet snel naar sneeuwkettingen hoeft te grijpen. Sterker: met vierwiel aangedreven autos en goede winterbanden red je het erg goed. Tweewiel aangedreven autos moeten bij veel verse sneeuw sneller gebruik maken van sneeuwkettingen, als ze de berg op/af rijden naar en ook in de vallei. De weg wordt ook onderhouden in de winter en dus geruimd en voorzien van steentjes. Dus vaak kun je ook met een tweewiel aangegeven auto op winterbanden prima op de hoofdwegen rijden. Mocht je onverhoopt vast komen te zitten, dan is er hulp te vinden (desnoods bel je ons en bellen wij de sneeuwruimer voor assistentie).

Nog een belangrijke tip: in de winter zijn links en rechts van de weg hoge wanden van sneeuw (meer dan een meter). Als je een tegenligger tegenkomt, rij dan achteruit naar een parkeerhaventje en probeer elkaar niet te passeren op de weg, ook al denk je dat dit wel kan. Links en rechts van de weg zijn vaak greppels en door de sneeuw op de weg zie je niet oude weg echt weg is, of greppel. Het komt regelmatig voor dat een autoband wegzakt (en dan zit je vast). Dus rij achteruit en zoek een parkeerhaventje of passeerplaats uit.

Breivatn? Op de kaart heet het anders?

Het meer Breivatn wordt soms op verschillende manieren geschreven. Zo kun je de volgende variaties ook tegenkomen: Breivann, Breidvatn, Breidvatnet of Breivatnet. Het gebied wordt ook nog wel eens Breivassstulen genoemd trouwens. Allemaal goed. Overigens – om het nog een beetje ingewikkelder te maken – bestaat er nóg een Breivatn. Dat wordt ook wel eens ‘klein Breivatn’ genoemd en ligt ongeveer 20 km westelijk, richting Åmot/Vinje. Maar die moet je dus níet hebben!

Wordt ik gecontroleerd aan de grens

Wij nemen regelmatig spullen mee uit Nederland als we naar Noorwegen rijden, omdat spullen in Nederland goedkoper zijn dan in Noorwegen. Zeker wijn en bier, bijvoorbeeld. Dus we kunnen ons voorstellen dat je wat aan eten en drinken mee wilt nemen als je naar de hytte gaat. Maar weet dat je niet onbeperkt spullen mee mag nemen naar Noorwegen. Ook hier gaat het vooral om alcohol en tabak. Wij zijn al die keren nog niet gecontroleerd bij aankomst met de boot. Ook vrienden en familie zijn nog nooit gecontroleerd Rij je via Zweden, dan lijkt de kans op controle ook niet groot. De kans dat je gecontroleerd wordt is dus klein, maar bestaat wel.

Kun je rond het meer wandelen?

Het kan als je een uitdaging niet uit de weg gaat. In onderstaand plaatje hebben we de globale route weergegeven. Je ziet dat 80% van de weg (blauwe lijn) zeer goed te bewandelen is (er zouden zelfs auto’s en fietsers kunnen rijden). De 10% oranje lijn is bergpad: een redelijk herkenbaar wandelpad met een beetje stijgen en dalen. En de 10% rode lijn gaat dwars door het bos, met stijgen en dalen, zonder pad en navigeren op basis van GPS, kaart en kompas, om drassige gebieden te ontwijken. Te doen, maar zeker uitdagend en pittig dus onderschat dit niet. Een wandeling van bijna 20 km rond het meer kost je mede door het rode deel toch zeker ruim een halve dag, dus neem eten en drinken mee als je dit avontuur aangaat, en loop op (waterdichte) bergschoenen (niet op gympjes). En nog een tip: loop het rondje met de klok mee.

Is het niet koud in Noorwegen?

In het noorden van Noorwegen is het zelfs erg koud. In het zuiden, waar Breivatn ligt, is het eigenlijk best warm. Dusdanig dat er ook fruitteelt plaatsvindt in de regio. Door het klimaat is het niet snel benauwd en kun je in de zomer uitstekend buiten zitten (soms maar beter in de schaduw), of gewoon nog iets actiefs doen zonder dat het zweet van je af gutst. In de winter is het goed koud en ligt er sneeuw en ijs. Hieronder zie je grafieken van de gemiddelde nacht- en dagtemperatuur (in 2020/2021), waarbij de dagtemperatuur is gemeten in de schaduwbin de hytte. In het dal is het doorgaans 4 graden warmer

Per grafiek zijn naast de gemiddelden ook de maxima en minima aangegeven en de dagtemperatuur kun je vergelijken met de gemiddelde temperatuur in Nederland (langjarig gemiddelde op Schiphol). Begin augustus 2020 was minder mooi en trekt het gemiddelde daar wat naar beneden. We hebben ook een berichtje voor je klaarstaan over de temperatuur.

Is Noorwegen duur?

Noorwegen is voor bepaalde producten duurder dan veel andere landen in Europa. Het hangt af van wat je koopt, maar over het algemeen is Noorwegen duurder dan Nederland, hoewel dat verschil steeds verder afneemt (omdat dingen in Nederland steeds duurder worden). Dat merk je vooral bij producten zoals alcohol, tabak en snoep. Maar weet dat er ook producten goedkoper zijn dan in Nederland. Zo hebben wij bijvoorbeeld bepaalde producten bij de IKEA in Noorwegen gehaald omdat het daar goedkoper was dan bij de IKEA in Nederland. Ook elektrische apparaten zijn vaak goedkoper dan in Nederland. Let dus gewoon goed op en neem bijvoorbeeld al bepaalde producten mee vanuit Nederland. 

Wat is VIPPS?

VIPPS is een Noorse versie van Tikkie in Nederland, maar dan uitgebreider. Je kunt met VIPPS ook geld sturen naar iemand. VIPPS wordt vaak gebruikt bij tolwegen, of bij kraampjes aan de weg waar je spullen kunt kopen, zoals eieren, jam of tweedehands spullen.

VIPPS kunnen wij als Nederlanders niet gebruiken, dus je moet kijken of je in voorkomende situaties ook contant kunt betalen. Wij onderzoeken nu of wij toch VIPPS kunnen krijgen, zodat jij, als je eens met VIPPS moet betalen, ons kunt vragen een bedrag over te maken (en dan sturen wij jou daarna een Nederlands tikkie om het bedrag te verrekenen).

Wat zijn die markeringen bij de muren?

Dat zijn bewijzen dat het huis krimpt. Het huis is gemaakt van op elkaar geplaatste boomstammen. Door het gewicht van het huis worden de stammen, en de ruimtes ertussen, steeds verder in elkaar gedrukt. De onderste stammen liggen inmiddels op z’n definitieve plaats omdat daar het meeste gewicht op rust. Maar de bovenste stammen worden nog steeds door een zwaar pak sneeuw ingedrukt. Het verschil tussen de plek van de stammen bij de bouw (toen er is gebeitst) en zoals ze vandaag liggen, zie je op muren die niet van boomstammen zijn gemaakt. Sommige stammen zijn al meerdere centimeters verplaatst!

Kun je op het meer schaatsen in de winter?

Het ijs is makkelijk dik genoeg om te schaatsen. Het vriest soms hard namelijk (lager dan -20C). Toch kun je niet op het meer schaatsen. De waterstand in het meer is gereguleerd, omdat Breivatn verbonden is met andere meren in de buurt en het laatste grote meer is voordat het water naar een generator (beneden in het dal) gaat. Kortom: de hoogte van het water verandert, afhankelijk van hoeveel elektriciteit er wordt geproduceerd. In 2022 tijdens de energiecrisis zakte het meer 25 meter!
Dat maakt het ijs minder betrouwbaar vanwege scheuren in het ijs en mogelijk ook zwakke plekken. En omdat er vaak sneeuw op het ijs ligt, zie je die dingen niet.
Toch loopt een deel van de langlaufroute wel over het meer heen en zie je soms (ook op kleinere meertjes vlakbij de hytte) wel sporen van wandelaars en langlaufers over het ijs. Ook zie je mensen ijsvissen. Dat is vaak door Noren die door jarenlange ervaring wel weten in te schatten wat wel/niet kan. Wij zijn in ieder geval zeker niet de eersten die het ijs op gaan en als we het doen volgen we gebaande paden, en gaan we niet te ver uit de kant.

Als je wilt schaatsen, zijn er zeker mogelijkheden op meren in de buurt waarvan de waterhoogte niet gereguleerd wordt. We weten dat er bijvoorbeeld in Flatdal en Morgedal geschaatst wordt, maar Noorwegen heeft heel veel meren dus er zijn vast meer mogelijkheden.


Zijn snelheidsovertredingen duur in Noorwegen?

Je kunt je inderdaad beter aan de maximum snelheid houden, ook al mag je vaak langzamer rijden dan we in Nederland gewend zijn. Verkeersboetes zijn MINIMAAL €900. En als je het echt te bont maakt is de boete inkomensafhankelijk.

Hoe speel ik muziek op de HomePod?

Met Apple producten kun je AirPlay gebruiken. Heb je een Android product, dan kun je de CloudPlayer app gebruiken en een free trail van een maand proberen.

Wat kun je tegen de HomePod zeggen?

De Hytte is uiterst met een Apple HomePod. Je kunt er (met iPhones en iPads) muziek op afspelen, maar ook de digitale assistent Siri eenvoudige dingen vragen (Nederlandstalig). Zo kun je Siri vragen om een timer in te stellen: “Hé Siri, stel een timer in voor 5 minuten.”. Of je kunt Siri naar de weersvoorspellingen vragen: “Hé Siri, wat is de temperatuur buiten?”. Zo kun je ook mondeling het volume van de muziek harder of zachter zetten, wekkers zetten, grappen laten vertellen, vragen laten beantwoorden, …

Heeft Noorwegen tolwegen?

Zeker! Zowel op snelwegen als op lokale wegen kan tol worden geheven. Dat gaat automatisch, al kun je wel vooraf een apparaatje bestellen dat je op je voorraam plakt. Hiermee gaat de afhandeling sneller en kun je, bijvoorbeeld als je een elektrische auto krijgt, korting krijgen. Het laatste stukje weg naar het huis is ook een tolweg, maar dat lossen wij voor je op: je lift mee op ons abonnement voor die weg!

Kun je helemaal met de auto naar Noorwegen zonder een boot?

Dat kan zeker, via het zuiden van Zweden. Dit is een mooie rit over de bruggen in Denemarken maar wel een rit die je misschien in twee dagen wilt doen. Wij vinden de overtocht met de boot eigenlijk wel relaxed. De prijs varieert per alternatief (maar waarschijnlijk goedkoper dan rijden via Zweden) en de totale reistijd is korter dan via Zweden. Dus de enige reden om via het zuiden van Zweden te rijden zou voor ons zijn dat het een mooie weg is, of omdat je niet tegen bootreizen kunt 🤢🤢🤢.

Kun je het Noorderlicht zien bij het huis?

Ja dat kan. Eerlijk gezegd kun je dat op bepaalde dagen ook in Nederland. Maar in Noorwegen is de lucht schoner,  minder lichtvervuiling en je zit noordelijker dus de kans dat je het noorderlicht ziet is groter. Alleen op bepaalde dagen (met een kans van 60% of hoger) kun je wat meer spectaculaire lichtshow met vette bogen en noorderlichtcoronas verwachten. Dat is op dagen dat het Noorderlicht ook in Nederland te zien zou zijn vanaf de Waddeneilanden. Maar ke kunt zeker wat moois verwachten op die dagen. Kijk maar eens hier! En eerlijk is eerlijk: een camera is beter in het vastleggen van de kleuren, dan onze menselijke ogen.

Hoe lang is het rijden naar Noorwegen?

Dat hangt af van hoe je reist. Als je met de ferry vanuit Hirtshals Denemarken naar Noorwegen vaart, is de rit vanuit Nederland zo’n 950 km naar Denemarken. De wegen in Noord Duitsland zijn goed en uitermate rustig. Er is vaak geen snelheidsbeperking en er zijn geen files (behalve bij Hamburg als je overdag reist). De overtocht hangt af van waar je naartoe vaart. Wij hebben diverse opties geprobeerd en netto is de reistijd als je via Denemarken gaat, ongeveer hetzelfde.

Na diverse opties geprobeerd te hebben, is onze conclusie dat de reis via Duitsland en Denemarken met de overtocht naar Kristiansand (met de FSTR van Fjordline) de beste is, tenzij je wilt vliegen. De boottocht vanuit Eemshaven vinden we helaas onbetrouwbaar en onbetaalbaar geworden.

Pro-tips: 1. Snack onderweg. Mocht je trek in een burger krijgen tijdens de reis, ga dan niet naar de Mac, Burger King of de KFC, maar kies in Denemarken voor de Sunset Boulevard. Thank us later. 2. Noorse websites. Boek de boot via de Noorse website van Fjordline of Colorline voor een goedkopere overtocht. 3. Boek niet te vroeg. Overweeg om pas in de week voor de heen/terugreis de boot te boeken zodat je eerst de weersvoorspelling kunt bekijken en een rustige overtocht kunt kiezen. Bij slecht weer kun je zeeziek worden. Bij heel slecht weer vaart de boot niet. 4. Black friday. Wil je de boot (toch) vroeg boeken, dan zijn op black friday vaak mooie aanbiedingen te vinden,

Zijn de dagen veel korter dan in Nederland?

De lengte van de dagen scheelt iets ten opzichte van Nederland. De langste dag duurt ongeveer anderhalf uur langer en de kortste dag ongeveer anderhalf uur korter. Je merkt ‘s zomers zeker dat het iets langer licht is.

Mag je alcohol meenemen naar Noorwegen?

Omdat alcohol duur is in Noorwegen… ja dat mag, maar beperkt. De ANWB heeft een goed overzicht van de regels omtrent het meenemen van alcohol naar Noorwegen. Wij zijn tot nu toe niet gecontroleerd door de douane. Het valt ons op dat vooral busjes door de douane gecontroleerd worden en personenauto’s niet. Dat is geen garantie natuurijk, dus wat je meebrengt is op eigen risico. Je kunt in Noorwegen wel alcohol kopen. De prijzen zijn hoger dan in Nederland. En niet doorvertellen … daarom stoken en brouwen wij zelf in Noorwegen. Voor intimi bekend als Breivatn Øl 😉.

Kan ik in Noorwegen terecht met een elektrische auto?

In een woord: jazeker! In Noorwegen rijden heel veel mensen elektrisch. Noorwegen heeft daarom veel snelladers waar je soms iets goedkoper dan in Nederland kunt laden. Laders voor DC zijn vaak 50kW met een CCS aansluiting, soms Chademo en vaak staat er ook nog een AC laadpaal bij met een Mennekes aansluiting. Soms is er een 150kW laadpaal. Eind 2020 is bij de REMA1000 supermarkt in Notodden een Tesla supercharger V3 (250 kW) neergezet met 12 laadplaatsen tegen een redelijk voordelig tarief. In 2022 is een 200kW lader bij de REMA1000 in Seljord geplaatst en sinds 2022 is er nog een Tesla Supercharger in Seljord.

Word je niet opgegeten door de muggen?

Omdat je bij een meer zit, verwacht je dat er veel muggen zijn. In heel Noorwegen zijn er muggen en knotten (midgets). Toch heb je er in Breivatn bijna nooit last van omdat er vrijwel altijd een beetje wind staat en deze insecten daar niet goed tegen kunnen. Alleen op windstille avonden kan het voorkomen dat de midgets op bezoek komen. En muggen komen net zo veel voor als in bijvoorbeeld Nederland. Mocht je op zo’n zwoele avond buiten willen zitten, dan hebben we spullen in het huis liggen tegen muggen.

1

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *