Bereikbaarheid

Breivatn ligt in de gemeente Hjartdal, in het zuiden van Noorwegen.

Er zijn meerdere manieren om in Noorwegen te komen. Met de auto kun je rijden via het zuiden van Zweden maar je kunt ook met de boot naar Noorwegen:

– Hirtshals (Denemarken) naar Larvik (Noorwegen – 3,5 uur varen met nog ca 145 km te rijden in Noorwegen

– Hirtshals (Denemarken) naar Kristiansand (Noorwegen) – 2 uur en 15 minuten varen met nog ca 230 km te rijden in Noorwegen, deels over een snelweg

Je kunt ook vliegen: met de de budgetmaatschappijen vlieg je voor ca €70 naar Oslo Gardemoen. KLM vliegt op tot 1 april 2024 Sandefjord Torp voor zo’n € 140 (afhankelijk van wanneer je boekt).

Een auto (ook 4×4 voor de winter) huren kost kost je ongeveer €50 per dag als je de auto 2 weken huurt (en iets meer als je korter huurt).

Pro-tip: boek via Noorstalige websites. Om een of andere reden liggen de prijzen tot 30% lager dan de Nederlandstalige websites van Fjordline, Colorline en Holland Norway Lines. Ook maak je gebruik van een gunstige wisselkoers. Natuurlijk kunnen we je helpen als je geen Noors spreekt.


In alle gevallen adviseren we je om te rijden via Bø en Seljord.
Vanaf de provinciale wegen in Hjartdal rij je de laatste 13 km een berg over, naar de vallei waar het Breivatn meer ligt. Je kunt de auto voor de deur parkeren.
In de checklist vind je een routebeschrijving voor het laatste stuk.

Winter

In de zomer is dit laatste stukje verharde zand/grindweg prima te rijden zonder een Tesla Cybertruck. In de winter wordt de weg onderhouden door een sneeuwruimer, maar is toegang tot sneeuwkettingen zeker aan te raden. Een auto met all wheel drive en winterbanden (op alle wielen, met minimaal 3 mm profiel) redt het makkelijk zonder sneeuwkettingen, hebben we gemerkt. Een tweewiel aangedreven auto met goede winterbanden redt het doorgaans ook prima, maar zal af en toe sneeuwkettingen nodig hebben.

“Winterbanden zijn een must in de wintermaanden!”

Het komt in de winter regelmatig voor dat je – ook op provinciale wegen – over besneeuwde wegen rijdt: in Noorwegen heel normaal omdat niet overal met zout gestrooid mag worden (wegens watervoorziening). Zie hier een filmpje van provinciale wegen in de winter. Een vierwiel aangedreven auto is zeker niet noodzakelijk maar wel handig. Sneeuwkettingen moet je altijd mee hebben, ook als je een vierwiel aangedreven auto rijdt.

Tolwegen

Noorwegen kent tolwegen. Op sommige snelwegen en ook op enkele lokale wegen is het gebruikelijk dat je tol betaalt. Op snelwegen gaat dit automatisch (hoef je niets voor te doen: de rekening wordt na lange tijd thuisgestuurd – als je al iets hoort). Op enkele lokale wegen waar tol wordt geheven staan vaak brievenbussen langs de weg, waar je een enveloppe met geld in doet en je jouw kenteken op de enveloppe schrijft. Vaak gaat het om 80 kroner (€7,50) en het is daarom handig om wat kroner bij je te hebben als je op stap gaat.

Ook de laatste 6 km naar Breivatn is een tolweg maar wij melden jouw auto aan bij ons abonnement zodat je gewoon door kunt rijden.

Adres

De hytte is in deze omgeving te vinden.

0